Wat is er allemaal veranderd in de begrafenis en uitvaartwereld? Er zijn genoeg dingen zichtbaar in het dagelijkse leven, maar hoe zit het nu echt?

Op maat gemaakte begrafenisartikelen zoals begrafenisprogramma’s, prentjes, prentjes voor de erkenning zijn een zeer belangrijk onderdeel van een levensfeest.Begrafenisprogramma’s, soms ook wel een begrafenisvolgorde genoemd, is het gedrukte document dat tijdens een begrafenis- of herdenkingsplechtigheid wordt uitgedeeld en waarin de belangrijkste punten van de dienst staan vermeld. Het uitvaartprogramma dient ook als een aandenken aan de levensprestaties van de overledene. Wil je meer weten? Bekijk dan alle informatie over de beste uitvaartverzekeringen uit 2020.

De wereld van uitvaartondernemers en de uitvaart zelf is flink veranderd de afgelopen jaren

Gebedskaarten geven meestal een religieuze scène of een heilige weer, maar er kan ook een afbeelding van de overleden persoon op de voorkant van de kaart worden afgedrukt. Op de keerzijde van het kaartje vragen de nabestaanden meestal om een gebed, of een speciaal vers of gedicht, en de naam van de persoon en de data van geboorte en overlijden. Deze kaarten hebben ongeveer het formaat van een speelkaart.

Het verzenden van een herdenkingskaart naar aanleiding van een herdenkingsdienst is een eeuwenoude traditie. Het bedanken van de mensen die naar de dienst zijn gekomen en van de mensen die de begrafenisbloemen hebben gestuurd, maakt deel uit van het genezingsproces. Dankbrieven bieden de nabestaanden de gelegenheid om hun gedachten en herinneringen aan de overledene opnieuw met anderen te delen en hen te bedanken voor het brengen van een eerbetoon en het eren van hun geliefde op een bijzondere manier.

Er zijn allerlei mogelijkheden om een uitvaart te organiseren in Nederland

Om de overledene op een ongekende manier te eren, kan het op maat gemaakte uitvaartpapier een afspiegeling zijn van de individuele kwaliteiten die deze persoon een uniek karakter hebben gegeven. Elk uitvaartprogramma, elk prentje en elk herkenningsteken kan nu een weerspiegeling zijn van het geleefde leven. Het op maat maken van uitvaartpapier dat past bij de interesses, hobby’s, beroep of niet-seculiere achtergrond is op dit moment mogelijk met software voor uitvaartpapier.

Vroeger regelde uitvaartcentra echt alles, maar dat is wel veranderd

In het verleden hadden de meeste uitvaartcentra de standaard, voorgedrukte bedankbriefjes en ander briefpapier als gevolg van de noodzaak om het in korte tijd massaal te produceren. Het bestellen van voorbedrukte briefpapier in bulk was ook een tijd- en geldbesparing voor het uitvaartcentrum. Dankzij de software voor uitvaartpapier kan nu echter eenvoudig en voordelig in eigen beheer een stuk op maat worden gemaakt. Bedankbonnen en andere stukken op maat gemaakt uit blanco voorraad kunnen op een betaalbare en eenvoudige manier worden gemaakt.