Welke soorten verzekeringen kun je gemakkelijk afsluiten, en welke soorten moet je echt hebben in Nederland?

Een levensverzekering is een van de belangrijkste onderdelen van het financiële plan van een persoon. Er is echter veel misverstand over levensverzekeringen, vooral door de manier waarop levensverzekeringsproducten in de loop der jaren in Nederland zijn verkocht. We hebben een aantal veel voorkomende fouten besproken die verzekeringskopers moeten vermijden bij het kopen van verschillende soorten verzekeringen.

1. Onderschatting van de verzekeringspremie

Veel levensverzekeringskopers kiezen hun verzekeringsdekking of verzekerde som, op basis van de plannen die hun agenten willen verkopen en hoeveel premie ze zich kunnen veroorloven. Dit is een verkeerde benadering. Uw verzekeringsbehoefte is een functie van uw financiële situatie, en heeft niets te maken met welke producten beschikbaar zijn.

  • Veel verzekeringskopers gebruiken vuistregels zoals 10 keer het jaarinkomen voor de dekking. Sommige financiële adviseurs zeggen dat een dekking van 10 keer uw jaarinkomen voldoende is, omdat het uw gezin 10 jaar aan inkomsten geeft, als u weg bent. Maar dit is niet altijd correct. Stel, je hebt een hypotheek of een huislening van 20 jaar.
  • Hoe gaat uw gezin de EMI’s betalen na 10 jaar, als het grootste deel van de lening nog openstaat? Stel dat u zeer jonge kinderen heeft.
  • Uw gezin zal zonder inkomen komen te zitten, wanneer uw kinderen dat het meest nodig hebben, bijvoorbeeld voor hun hogere opleiding. Kopers van verzekeringen moeten rekening houden met verschillende factoren bij het bepalen van de verzekeringsdekking die voor hen toereikend is.

2. Het kiezen van de goedkoopste polis, lang niet altijd slim

– Aflossing van de volledige uitstaande schuld (bv. woningkrediet, autolening, enz.) van de verzekeringsnemer

– Na aflossing van de schuld moet de dekking of het verzekerde bedrag over voldoende middelen beschikken om voldoende maandelijkse inkomsten te genereren om alle kosten van levensonderhoud van de verzekeringnemer te dekken, rekening houdend met de inflatie.

– Na aflossing van de schuld en het genereren van een maandelijks inkomen, moet het verzekerde bedrag ook voldoende zijn om aan de toekomstige verplichtingen van de verzekeringnemer te voldoen, zoals het onderwijs van de kinderen, het huwelijk, enz.

Veel verzekeringskopers kopen graag polissen die goedkoper zijn. Dit is een andere ernstige fout. Een goedkope polis is niet goed, als de verzekeringsmaatschappij om een of andere reden niet kan voldoen aan de claim in het geval van een vroegtijdig overlijden. Zelfs als de verzekeraar de claim invult, is het zeker geen wenselijke situatie voor de familie van de verzekerde als het zeer lang duurt om de claim in te lossen.